Foto: Starsport
Foto: Starsport

Francuskinje upalile alarm, Srbija pokazala silu za šesto uzastopno polufinale

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.09.21. | 21:48

Naše odbojkašice se uozbiljile posle izgubljenog prvog seta i zakazale duel sa Turkinjama (petak, 17 časova)

Slavi se plasman u polufinale, šesto uzastopno na kontinentalnim smotrama, i 300. meč kapitena Maje Ognjenović u najdražem dresu! Odbojkašice Srbije su u prvom setu četvrtfinala malo kidale živce mnogobrojnim gledaocima u „Štark areni“, a onda pokazale apsolutnu dominaciju nad selekcijom Francuske, koju su već jednom dobile u grupnoj fazi ovog kontinentalnog prvenstva. Ovog puta rezultat je bio 3:1 (22:25, 25:18, 25:7, 25:20), što bi značilo da će Srbija u petak od 17 časova igrati za plasman u finale sa reprezentacijom Turske. Drugi polufinalni par čine Italijanke i Holanđanke.

Upozoravao je selektor Zoran Terzić njegove izabranice da neće moći svakog protivnika da dobiju sa pola snage i da moraju što pre da se uozbilje, ukoliko žele da budu najbolje u završnim borbama. Iako su Francusku dobile lako u drugom kolu ovog šampionata, taj tim je iz meča u meč podizao nivo igre i očekivalo se da večeras odigra bolje nego pre 11 dana. Naše devojke nisu dobro ušle u ovaj meč... Potpuno dekoncentrisano je delovala Bianka Buša, pre svega na prijemu. Posle njene pogrešne procene protivnice su as servisom došle do vođstva – 8:3. Tijana Bošković je pokušavala da isčupa tim iz nezgodne situacije, ali je morala vrlo strpljivo da gradi svaki poen jer su Trikolorke letele po terenu.

Izabrane vesti

U napadu joj je u prvom setu pomagala samo Milena Rašić, pokušaji svih ostalih devojaka da se osvoji poen bili su bezuspešni. Srpkinje su mnogo grešile sa servis linije, a i kada to nije bio slučaj, delovalo je kao da ubacuju lagane lopte i olakšavaju rivalkama organizaciju napada. Prijem servisa je bio žestoko poljuljan, pa su Francuskinje uspevale da čuvaju prednost iz ranog dela seta. Ni Tijanini procenti realizacije nisu bili na visokom nivou (18-6, 33 odsto), ali bez obzira na to, sve stvari su bile u njenim rukama. Veoma razigranu korektorku Lusil Žikel, koja nam je napravila najviše problema, zaustavila je blokom i smanjila zaostatak na 21:19. Borile su se Boškovićeva i Rašićeva u završnici da izvuku preokret, ali su servis greške i loši prijemi udaljili Srbiju od željenog cilja. Prvi set pripao je Francuskinjama – 25:22. U tom periodu je samo 11 poena zarađeno, a 11 osvojeno greškama protivnica. Na drugoj strani rivalke su osvojile 16, a mi smo im poklonili devet.

Svi u dvorani su znali da izgubljen set ništa ne mora da znači, ukoliko se svetske i evropske šampionke uozbilje i izađu na teren u pravom elementu. Bodrila je saigračice uvek motivisana Tijana Bošković, ulivala im je snagu i potezima na tarafleksu, a i savetima u pauzama. Znala je da se protivnice neće same pobediti, već da moraju više da pruže. Vukla je tim na svojim leđima u drugom setu, izazivala jake aplauze sa tribina i održavala konstantno vođstvo Srbije. Od 16 lopti osam je pretvorila u poene, zabeležila i jedan blok i bila je najzaslužnija što je naša reprezentacija izborila izjednačenje – 25:18. Oba tima su u drugom periodu mnogo manje grešila... Žikel je zaustavljena na samo dva poena, a vodeća snaga Francuske bila je Rotar sa pet. Ona nije mogla sama da ugrozi našu ekipu, koja je kompletno igrala mnogo bolje. Osvajale su poene i Popovićeva, Milenkovićeva, Ognjenovićeva... Sve je išlo mnogo lakše.

Nastavile su u naletu da igraju Srpkinje i u nastavku. Na servis kapitena izgradile su visoko vođstvo – 7:0. Maja se trudila da uposli Bušu i povrati joj samopouzdanje u napadu, jer je u prva dva seta imala učinak 10-1. Podigle su zid na mreži Milena Rašić i Mina Popović, pa je zahvaljujući njihovim efektnim blokovima prednost postala dvocifrena – 12:2. Francusknje više nisu postojale u dvorani, sve je išlo po planu naših devojaka. Vođstvo se samo povećavalo, nije bilo nikakve drame, niti neizvesnosti. Publika je bila sve glasnija, a izabranice Zorana Terzića sve moćnije. Uspele su da trijumfuju rezultatom – 25:7, što je najubedljivije dobijen set na ovom EP.

U narednom periodu je preostalo samo da Srpkinje overe pobedu, jer je bilo jasno da značajne promene rezultata sigurno neće biti. Brzo su uspele da se odlepe na 12:5 i to preko Tijane Bošković, koja je prema protivnicima nastavila da šalje veoma snažne napade. Na trenutke su samo rivalke pretile, ali videlo se da ni one nemaju više nikakvih aduta protiv ovakve Srbije. Maja Ognjenović je razigravala ekipu i radovala se svakom osvojenom poenu. Jubilarni 300. meč za reprezentaciju pamtiće po pobedi. Pa neka slavlje bude i na 301. i 302. utakmici kapitena.

SRBIJA – FRANCUSKA 3:1 (22:25, 25:18, 25:7, 25:20)

Dvorana: „Štark arena“. Gledalaca: 6.750.

Sudije: Pavel Burkievič, Nurper Ozbar.

SRBIJA: Buša 8, Lazović, Carić, M. Popović 9, Mirković, Ognjenović 7, Veljković, Bjelica, Rašić 13, S. Popović, Bošković 27, Milenković 8, Blagojević, Kocić.

FRANCUSKA: Kazot 8, Đardino, Stojiljković, Žikel 9, Sage 5, Silve 6, Eluga, Arbos 3, Ratairi 1, Respo, Defreje, Rotar 15, Ba 1, Želan.


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara